PROPOZICIJE U KUPU SRBIJE ZA ŽENSKE MLAĐE KATEGORIJE SEZONA 2023/2024

ПРОПОЗИЦИЈЕ КУПАРЕПУБЛИКЕСРБИЈЕ

ЗА ЖЕНСКЕ МЛАЂЕ КАТЕГОРИЈЕ У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2021/2022.

 

Члан 1.

Куп Републике Србије за женске млађе такмичарске категорије у такмичарској сезони 2021/2022 (у даљем тексту: Куп) приређује УО ВСС преко Комесара за такмичења ВСС (у даљем тексту: КЗТ ВСС), Такмичарске комисије ВСС (у даљем тексту: ТК ВСС) и клубова организатора Финалних турнира.

Куп се игра посебно за сваку такмичарску категорију.

 

Члан 2.

Куп се игра према ФИНА Правилима ватерполо игре 2019 - 2021, важећим Правилницима ВСС који се односе на такмичење, Здравственим протоколом ВСС на турнирском систему такмичења и овим Пропозицијама.

 

Напомена: Клубови који на базену, на којем одигравају своје утакмице, не могу обезбедити техничке услове у складу са ФИНА Правилима ватерполо игре 2019 - 2021 у вези измена играча са бочне стране игралишта (даље: летеће измене) обавезни су да учине следеће:

 

- У случају недовољне ширине базена клуб домаћин је обавезан да помери комплетно игралиште до руба базена на супротној страни од стране клупа за резервне играче како би се створио простор за летеће измене играча од минимум 30 сантиметара.

 

- У случају да није могуће померити терен према страни игралишта супротно од клупа за резервне играче, дозвољено је померање уздужне стазе игралишта испод клупа за резервне играче према головима и, на тај начин, сужавање терена за минимум 30 сантиметара а максимум 50 сантиметара.

 

- У случају померања целог терена ка страни базена супротно од клупа, као и у случају померања уздужне стазе игралишта (сужавања терена) играчу који улази у игру као летећа измена је омогућено да се одгурне од ивице базена приликом уласка у игру због недовољног простора за несметани улазак без одгуривања од ивице базена.

 

- У случају недовољне дужине базена (базени дужине 33 метра) и немогућности вршења летеће измене на начин да играч, који треба да уђе у игру као летећа измена, уђе у воду иза простора за улазак искљученог играча биће дозвољено да тај играч може ући у воду (дискретно скочити или се спустити у воду) у простору од 0 метара до 2 метра од своје клупе ван игралишта и на тада се упутити, ван игралишта, према месту до центра игралишта где ће се извршити летећа измена.    

 

 

 

 

 

 

Члан 3.

Право учешћа у Првенству имају сви клубови са територије Републике Србије, са издатом дозволом-лиценцом за такмичење ВСС 2020/2021, до 01.10.2020. године, са играчицама уредно регистрованим и лекарски прегледаним, за сезону 2020/2021 и рођеним:

            - 2008. године и млађим за категорију 14 година,

            - 2006. године и млађим за категорију 16година,

            - 2004. године и млађим за категорију 18година,

            - 2003. године и млађим за категорију 19година.

 

који се пријаве за учешће у Комесару за такмичења ВСС путем електронске поште на адресу: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.   најкасније до 21.11.2021. године за све такмичарске категорије. 

 

У случају да се за учешће у Купу у једној такмичарској категорији пријави мање од три екипе, Куп за ту такмичарску категорију неће бити одигран.

 

Члан4.

Клубови могу наступати са највише две екипе у једној такмичарској категорији.

 

У случају да неки клуб у Купу учествује са две екипе у једној такмичарској категорији обавезан је да најкасније 48 сати пре почетка такмичења у којој наступају његове екипе достави списак играча свих екипа тог клуба које учествују у Купу у тој такмичарској категорији Комесару за такмичења ВСС путем електронске поште на адресу: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.  

 

Пребацивање играчица из једне у другу екипу истог клуба у једној такмичарској категорији није дозвољено у току трајања Купа.

 

Члан 5.

За све наведене такмичарске категорије играће се само Финални турнир на којем ће све екипе учеснице одиграти међусобне утакмице након којих се верификује коначни пласман.

 

Термини за одигравање Купа су следећи: 

                                                           

Финални турнир  

2008. и млађе (14година)         29. - 30.01.2022.    

2006. и млађе (16 година)         12.-13.02.2022.    

2004. и млађе (18 година)         04.-05.12.2021.

2003. и млађе (19 година)          15.-16.01.2022.

 

Члан 6.

Све утакмице на турнирима се завршавају након четврте четвртине постигнутим резултатом а бодовање се врши на следећи начин:

Победа – 3 бода, Нерешен резултат – 1 бод, Пораз – 0 бодова.

 

 

Члан 7.

Пласман на Купу утврђује се на основу члана 26. Правилника о ватерполо такмичењима ВСС (у случају истог броја бодова за две екипе критеријуми за утврђивање пласмана су следећи:

- боље пласирана екипа је она која је у међусобном мечу остварила победу. Ако је међусобни меч завршен нерешеним резултатом пласман се утврђује на основу боље гол разлике. Ако је гол разлика једнака, боље пласирана екипа је она која је на турниру постигла више голова. Ако је и број постигнутих голова једнак, боље пласирана екипа ће се одредити жребом.

 

У случају истог броја бодова више од две екипе критеријуми за утврђивање пласмана су следећи:

- број бодова у међусобним утакмицама екипа са истим бројем бодова,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- гол разлика само на међусобним мечевима екипа са истим бројем бодова,

 

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- највећи број датих голова у међусобним мечевима екипа са истим бројем бодова,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- укупна гол разлика на турниру,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- највећи број датих голова на целом турниру,

Ако се на тај начин не може утврдити пласман следећи критеријум је:

- ако се на основу свих ових критеријума не може одредити пласман екипа, исти ће бити одређен жребом.

 

Члан 8.

Првопласирана екипа на финалном турниру стиче наслов

ПОБЕДНИК КУПА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА 14/16/18/19 ГОДИНА У ТАКМИЧАРСКОЈ СЕЗОНИ 2021/2022.

 

Члан 9.

Технички услови и обавезе свих учесника Купа дефинисани су Правилником о ватерполо такмичењима ВСС, поштујући посебне услове:

КАТЕГОРИЈА

ТЕРЕН

ГОЛОВИ

ЛОПТА/ВЕЛ.

БР. ИГРАЧА

 

(2008.) 14год.

20x16мет.

2,15x 0,74м.

          3

17 (15 игр., 2 голм.)

 

(2006.) 16год.

25x20мет.

3,00 x 0,90 м.

          4

15 (13 игр., 2 голм.)

 

30 x 20 мет.

3,00 x 0,90 м.

сениор

15

(2004.) 18год.

25x20мет.

3,00 x 0,90 м.

          4

15 (13 игр., 2 голм.)

 

(2003.) 19год.

25x 20 мет.

3,00 x 0,90 м.

          4

15 (13 игр., 2 голм.)

 

 

 • Температураводе 23 – 27степениЦ.
 • Клуб организатор је обавезан да обезбеди 5 исправних лопти исте марке и типа за одигравање свих утакмица на турниру.
 • Време трајања четвртине за категорију 14 година је 7 минута и мери се електричним семафором. Паузе између четвртина износе по 2 минута између 1.-2. и 3.-4. док је између 2.-3. пауза 3 минута.

 

 • Време трајања четвртине за категорије 16, 18 и 19 година је

8 минута и мери се електричним семафором. Паузе између четвртина износе по 2 минута између 1.-2. и 3.-4. док је између 2.-3. пауза 3 минута.

 • Утакмицесемогуигратисамоса почеткомуинтервалуод 08,00 – 21,00 часова.
 • Сви тренери екипа који се уписују у Записник утакмице морају имати издату дозволу за рад-лиценцу од надлежног органа ВСС. Без издате дозволе за рад-лиценце није дозвољено седење на клупи ни једној особи.
 • На сваком турниру је неопходно присуство лекара на базену. У случају да лекар није присутан на базену утакмица не може почети.
 • Клуб организатор је дужан да организује технички састанак представника клубова учесника и службених лица ВСС најкасније 1 сат пред почетак прве утакмице на турниру.
 • Клуб организатор је обавезан да пријави такмичење МУП Србије и обезбеди присуство Редарске службе на базену у складу са Законским одредбама.

 

По завршетку Финалног турнира клуб организатор је обавезан да обезбеди и додели пехаре и медаље за прво, друго и треће место у Купу.

 

Након доделе пехара и медаља обавезно се интонира химна Републике Србије «Боже правде«.

 

Члан 10.

Све утакмице се морају одигравати стриктно у складу са одредбама Здравственог протокола ВСС.

 

Члан 11.

Изузетно од Правила ватерполо игре, за категорију 14 година уводе се ова посебна правила:

 1. Обавезна пресинг игра у својој половини игралишта. Уколико нека играчица екипе у нападу није допливала до противничке половине игралишта, играчица екипе у одбрани није у обавези да игра на њој пресинг све док не уплива на половину игралишта екипе у нападу. То важи и за све остале играче одбрамбене екипе, чим последња играчица екипе у нападу преплива половину игралишта, све играчице одбрамбене екипе су дужне да одмах крену ка противничким играчицанма, без заустављања све док не дођу до њих и пређу у пресинг игру.
 2. Играчица екипе у одбрани има право повлачења са играчице екипе у нападу само у два случаја. Први случај: Када је контра напад. Други случај: Када се брани са играчем мање.
 3. У случају контра напада, чим контра напад прође (тј. када се изједначи број играча у одбрани), све играчице морају прећи у пресинг игру „играч на играча“. Свако стајање, са или без подигнуте руке, биће санкционисано искључењем те играчице.
 4. У случају контра напада, чим се врати у игру искључена играчица, све играчице морају прећи у пресинг игру „играч на играча“. Свако стајање, са или без подигнуте руке, биће санкционисано искључењем те играчице.
 5. Право је искључене играчице, односно њене замене, да одмах уђе у игру чим искључена играчица дође до зоне за улазак у игру (нема временског искључења).
 6. Линија од 5 метара се помера на 4 метра и након прекршаја ван линије од 4 метра није дозвољен директан шут на гол. Свако досуђено казнено бацање се изводи са линије од 4 метра (четверац)
 7. Тренерима је дозвољено да за време утакмице устају са клупе и да се крећу  до ознаке на пола базена када је њихова екипа у поседу лопте, не ометајући рад судије на утакмици.

Сва додатна тумачења овог члана Пропозиција. даје Стручни савет ВСС

 

Члан 12.

Играчи за време церемонијала представљања и у току утакмице морају бити одевени у једнообразну спортску опрему.

Тренери, и све службене особе на клупи, морају бити једнообразно одевени, с тим што није дозвољено да буду у кратким панталонама и папучама.

Судије морају бити одевене у униформу беле боје - дугачке панталоне и кошуља или мајица. Изузетак може бити једино уколико се од стране ВСС или УВС ВСС обезбеди опрема друге боје коју ће судије бити обавезне да носе.

Делегат мора да буде пристојно одевен (панталоне и сако са краватом или службена мајица ВСС или кошуља ВСС),

 

Члан 13.

Неспортско, насилно и непристојно понашање актера утакмице (укључујући вређање на расној, националној и верској основи) као и публике, уколико буде дозвољено присуство, на самом базену биће најоштрије санкционисано и кажњено на основу Правилника о Ватерполо такмичењима ВСС и у складу са Законима Републике Србије који ту материју одређују и регулишу.

 

Члан 14.

Одлуку о износу судијских и делегатских такси на финалним турнирима такмичења млађих категорија донео је УО ВСС.

Трошкове судијских и делегатских такси, трошкове Редарске службе, трошкове особа које раде за записничким столом, као и путне трошкове судија и делегата ВСС, на бази исплате 10 литара бензина који користи ауто коришћен за превоз на пређених 100 километара, сноси клуб организатор, у складу са одговарајућим Законом Републике Србије, и дужан је да изврши исплату најкасније до почетка техничког састанка пред прву утакмицу на турниру.

 

Члан 15.

О спроведеним такмичењима у Купу, ТК ВСС је дужна да обавести Управни одбор ВСС и Стручни савет ВСС најкасније до 01.03.2022. године и да објави званични Билтен са свим податцима о такмичењу на основу којих ће се верификовати пласман екипа у Купу.

 

Члан 16.

Право тумачења Пропозиција има ТК ВСС, а на утакмицама делегат ТК ВСС.

 

Члан 17.

Ове Пропозиције усвојио је УО ВСС, на основу члана 42. став 5. Статута ВСС, дана 02.11.2021. године и заведене су под бројем 710/2021 у архиви ВСС.

 

 

ВАТЕРПОЛО САВЕЗ СРБИЈЕ

ПРЕДСЕДНИК ВСС

Виктор Јеленић с.р.

PRETHODNO KOLO - PRVA A LIGA SRBIJE

NAREDNO KOLO - PRVA A LIGA SRBIJE

FINA LEN Vaterpolo Savez Srbije Vaterpolo Savez Beograda